Tingkatkan Sistem Imun Badan Secara Semulajadi

0 Comments
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Assalamualaikum, salam sejahtera.....

Apa Itu Sistem Imun?
Sistem Imun adalah Sistem Kekebalan Tubuh untuk melawan penyakit. Sistem imun ada dalam diri kita sejak kita dilahirkan. Bukan manusia saja yang ada sistem imun tau, binatang dan tumbuhan juga ada sistem imun ni untuk melindungi mereka dari serangan musuh dari luar.


Tingkatkan Sistem Imun Badan Secara Semulajadi

Secara teknikal, sistem imun atau sistem kekebalan tubuh, adalah suatu sistem yang terdiri dari jaringan organ tubuh, tisu dan sel yang melindungi tubuh dari musuh seperti bakteria, kuman, virus, parasit dan pelbagai mikroorganisma lain.

Bukan itu saja, Sistem Imun juga dapat melindungi tubuh daripada serangan dari dalam tubuh sendiri. Sistem ini, mampu mempertahankan diri kita terhadap serangan pelbagai penyakit.


Tingkatkan Sistem Imun Badan Secara Semulajadi

Apakah Kepentingan Sistem Imun Terhadap Kesihatan?
Sistem Imun adalah sangat penting kepada kita. Ia merupakan tentera peribadi yang mengawal badan kita untuk menentang serangan dari musuh seperti bakteria, kuman, virus, parasit dan pelbagai mikroorganisma lain. Sistem Imun bertindak sebagai satu pertahanan terhadap jangkitan dan pertumbuhan sel tidak normal.

Selain melindungi kita dari jangkitan, sistem imun juga boleh mengurangkan keterukan jangkitan. Keupayaan sistem imun kita untuk mengigati serangan penyakit yang terdahulu, membuatkan kita lebih bersedia untuk berlawan dengan jangkitan-jangkitan serupa pada masa akan datang, membenarkan kita sembuh lebih cepat dan mencegah daripada menghasilhan masalah kesihatan yang lebih serius. Sistem Imun yang lemah akan membuatkan kita mudah dipengaruhi oleh beberapa serangan yang boleh menimbulkan huru-hara di dalam badan.

Terdapat tiga tahap pertahanan dalam sistem imun badan, iaitulah sistem organ, sel dan tisu di seluruh anggota badan kita. Adalah amat penting untuk memupuk kesemua 3 tahap perlindungan imun ini untuk membuatkan badan kita kuat dan sihat.

Tiga Tahap Perlindungan Imun.
1.  Tahap Pertama.
Peringkat pertama pertahanan adalah kulit, mukus, air mata, air liur, peluh dan asid perut kita. Ia bertindak sebagai penghalang untuk memerangkap atau membunuh kuman, menghalang mereka daripada memasuki badan kita.

2.  Tahap Kedua.
Apabila kuman berjaya melalui halangan yang pertama, mereka akan menemui pelbagai jenis sel-sel imun, termasuk sel darah putih dan sel-sel pembunuh semulajadi, yang bertindak sebagai lapisan kedua pertahanan kita. Protein isyarat imun yang dipanggil Interferon, memainkan peranan yang penting dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindakbalas imun, untuk melindungi kita daripada serangan kuman.

3.  Tahap Ketiga.
Tahap pertahanan ini bertindakbalas secara khusus terhadap jenis kuman tertentu dan mengingatinya. Sekiranya ia menyerang badan anda lagi, ia akan bertindakbalas dengan sewajarnya. Tindakbalas imun biasanya menyebabkan kerosakan yang serius kepada sel-sel kita. Untuk pulih dengan sendiri, sel-sel kita memerlukan Resveratrol dan Polifenol bagi pemulihan sel yang lebih cepat.

Secara umumnya, mengamalkan gaya hidup sihat dengan pengurusan tekanan yang baik, dilengkapi dengan diet yang berkhasiat dan seimbang, dan disokong pula oleh makanan tambahan yang diperlukan, semua ini adalah gambaran pendekatan holistik dalam menjaga dan meningkatkan sistem imun kita, untuk perlindungan yang maksimum kepada badan kita.


Tingkatkan Sistem Imun Badan Secara Semulajadi

Apakah Nutrien Yang Dapat Merangsang Sistem Imun Badan Kita ?
1.  Protein.
Protein berperanan menguatkan dan menyihatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan merendahkan peluang kuman untuk memasuki badan. Shaklee menyediakan protein yang terbaik iaitu protein dari tumbuhan. Energizing Soy Protein (ESP) adalah protein dari tumbuhan iaitu kacang soya tanpa GMO.

2.  Vitamin Dan Mineral.
Vitamin dan mineral atau multivitamin, berperanan untuk membekalkan nutrien lengkap untuk fungsi optimum pada semua organ sistem imun. Shaklee juga menyediakan Multivitamin Vita-Lea Iron Formula yang lengkap dengan nutrisi untuk keperluan harian. Setiap tablet Vita-Lea mengandungi 30 nutrisi lengkap tang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana yang disarankan oleh RDA.

3.  Omega 3.
Omega 3 terbukti dapat membantu untuk mencapai kesihatan imun yang optimum, mengurangkan keradangan, dan gerak balas imun yang terlalu aktif. Untuk omega 3, shaklee menyediakan Omega Guard. Shaklee Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk. Omega merupakan minyak ikan paling tulin di dunia, yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 yang semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA  dan banyak lagi. Omega Guard membekalkan 905mg asid- lemak omega-3 EPA dan DHA.

4.  Biji Labu, Biji Plantago, Bunga Safflower, Honeysuckle Jepun.
Telah terbukti secara semulajadi meningkatkan tahap interferon dan menyediakan sokongan imun pada peringkat sel. Shaklee Nutriferon merupakan satu-satunya interferon semulajadi di dunia. Ia diekstrak daripada biji labu, biji plantago, bunga safflower dan honneysuckle Jepun. Nutriferon mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semilajadi interferon tubuh. Ia telah diiktiraf sebagai penemuan terhebat dalam bidang immunologi.

5.  Karotenoid.
Karotenoid berperanan menutralkan radikan bebas dan meningkatkan kegiatan sel darah putih. Shaklee Carotomax membekalkan 13mg karotenoid yang diekstrak daripada rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan.

6.  Bawang Putih.
Bawang putih merupakan antibiotik semulajadi yang kuat dan berupaya meningkatkan pengeluaran sel darah putih. Garlic Complex dari Shaklee dibuat daripada bawang putih permium, yang bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik. Mengandungi 100% Allicin aktif, setiap 2 biji tablet membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen.

7.  Vitamin C.
Vitamin C adalah sangat penting dalam Sistem Imun. Ia menggalakkan fungsi sel-sel darah putih untuk mencari, memerangkap dan memusnahkan bendasing. Shaklee SR Vita-C Plus adalah vitamin C yang terbaik. Setiap tablet SR Vita-C Plus mengandungi bersamaan 7.5 biji buah oren termasuk kulitnya dan membebaskan 1.5 Vitamin C ke dalam tubuh kita pada setiap jam.

8.  Resveratrol Dan Polifenol.
Resveratrol dan Polifenol meningkatkan kegiatan sel-sel pembunuh semulajadi semasa membaiki dan melindungi sel-sel badan hingga ke peringkat DNA. Shaklee memperkenalkan Vivix, produk Revolusi Anti-Penuaan. Kajian klinikal menunjukkan ramuan aktif Vivix memberi impak kepada empat mekanisma utama penuaan pada tahap sellular.
* Melindungi dan membaiki sellular DNA.
* Memberi impak positif kepada pengawalan genetik.
* Menggalakkan biogenesis mitochondria.
* Melambatkan pembentukkan protein AGE (Advanced Glycation End products).

Meningkatkan Sistem Imun adalah sangat penting untuk kesihatan kita yang berpanjangan. Di Shaklee ada menyediakan beberapa vitamin yang sangat berkualiti untuk meningkatkan Sistem Imun kita. Vitamin-vitamin tersebut adalah :
1. Energizing Soy Protein (ESP).
2. Multivitamin Vita-Lea Iron Formula.
3. Omega Guard.
4. Nutriferon.
5. Carotomax.
6. Garlic.
7. Sustained Release Vita C 500mg.
8. Vivix.

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan,  pembelian produk atau konsultasi secara percuma, bileh hubungi saya Aini Musa 019-6436589.

Anda juga boleh membuat pembelian terus ke Shaklee. Klik Beli Sekarang.
Anda berminat untuk menjadi Pengedar Sah Shaklee?
Dengan kualiti produk yang terbukti selamat dan berkesan, saya memerlukan lebih ramai pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap negeri termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Aini Musa 019-6436589 jika berminat menjadi Pengedar Shaklee, kehadiran anda amat dialu-alukan!


(Shaklee ID : 1118070)
Sms/whatsapp : 019-6436589 (for fast response)

# Kawasan COD : Tesco Cheng, Kedai Bata Malim, Melaka Sentral, Taman Asean, Batu Berendam, Pulau Gadung, Malim, Pokok Mangga, Limbongan, Tengkera, Bachang.

**Penghantaran Melalui Pos Untuk Seluruh Malaysia.

Terima kasih.

Salam ceria, Aini.....You may also like

Tiada ulasan:

VitaVitamin 2016. Dikuasakan oleh Blogger.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...